Do’s-and-don’ts bij cameratoezicht in je winkel.

bewakingscameras

Inbraak, een overval, vandalisme, winkeldiefstal en agressiviteit. Nare risico’s waarmee u vroeg of laat, ook als retailer, mee te maken kunt krijgen. Uw winkel extra beveiligen met bewakingscamera’s werkt preventief en helpt onheil doeltreffend te voorkomen. Behalve voor extra bescherming van uw eigendommen, verhoogt een camerasysteem ook het veiligheidsgevoel van uw medewerkers en klanten.

Soms komt u ogen en oren tekort en wilt u weten wat er tijdens en buiten winkelopeningsuren in en rondom uw zaak afspeelt. Een camera met opnameapparatuur helpt u de zaken, zowel lokaal als op afstand in de gaten te houden en te registreren. Ook is het mogelijk om op deze manier klantengedrag te bestuderen en hierop in te spelen.

Wat zijn nu eigenlijk de regels omtrent het plaatsen van camera’s? Waar moet u rekening mee houden? En hoe moet u omgaan met de beelden?

Voor het plaatsen van bewakings- of beveiligingscamera’s zijn, afhankelijk van de locatie en het doel, strenge regels en wetten. Hieronder zullen we proberen deze zo goed mogelijk uit te leggen. Let op! Het kan zijn dat in uw gemeente of bedrijfsverzamelgebouw andere (aanvullende) regels gelden. Wie zich beter verdiept in de regels omtrent cameratoezicht, beseft dat een camera ophangen veel voorbereiding vereist.

Download gratis: Do’s-and-don’ts bij cameratoezicht op de werkvloer.

 • Het College Bescherming Persoonsgegevens houdt toezicht op deze regels.zoals:
 • Bewakingscamera’s mogen worden gebruikt voor de bescherming van eigendommen, werknemers en klanten.
 • Uw belang moet opwegen tegen de belangen en de rechten van de werknemers.
 • Met uw camera(‘s) mag alleen in beeld worden gebracht waar u als ondernemer verantwoordelijk voor bent. Tenzij het onvermijdelijk is voor een goede beveiliging mag u geen gebouwen, terreinen en zaken van anderen of de openbare weg in beeld brengen met uw camera(‘s).
 • Het is vereist om kenbaar te maken dat u bewakingscamera’s heeft. Plaats een sticker op de voordeur of informatiebord in de winkel.
 • De bewakingsbeelden mag u maximaal vier weken bewaren.

Type camerabeelden

Samen met u zetten we op een rij welk doel u met camerabewaking wilt bereiken. Dat bepaalt namelijk welk type camera(’s) u het beste kunt aanschaffen. Laat uw camera(’s) monteren daar waar het risico hoog is en waar de kans dat een dader door het beeld loopt groot is. Denk bijvoorbeeld aan de kassa in uw winkel, kluisruimte, voor- en achterdeur of buitenterrein waar goederen zijn opgeslagen. Lees ook onze blog over winkelinrichting.

Waarnemen, herkennen of identificeren?

Wilt u camerabeelden die daders alleen waarnemen of observeren, wilt u dat daders herkenbaar in beeld komen of wilt u daders ook kunnen identificeren? Voor de beveiliging tegen inbraak, agressie en of een overval wordt aangeraden om in ieder geval te zorgen voor camerabeelden waarop u kunt waarnemen en herkennen. Voor de opsporing is het van belang dat de inbreker of overvaller goed in beeld is en kan worden herkend of geïdentificeerd.

Installatie van het camerasysteem.

De plaats waar u de camera(’s) laat ophangen en de belichting zijn van grote invloed op de kwaliteit van de beelden die de camera(’s) (dag en nacht) opleveren. Acurity als uw gediplomeerde en zeer ervaren installateur op het gebied van cameratoezicht houdt onder andere ook rekening met de volgende aspecten:

 1. Beschermen. De inbreker of overvaller moet de stroomtoevoer van het camerasysteem niet kunnen uitschakelen. Het camerasysteem en de opnameapparatuur moeten moeilijk toegankelijk zijn. Zo minimaliseert u de kans op sabotage. Zorg voor een goed autorisatiebeheer van het camerasysteem en sla de camera beelden op een veilige plaats op
 2. Zicht. Het zicht van de camera(’s) mag niet worden belemmerd (bijvoorbeeld door een stellage of reclamebord). Test regelmatig uw camerasysteem.
 3. Lichtinval. We houden rekening met de invloed van lichtinval op de beelden. Soms kan extra verlichting nodig zijn. – Vermijd tegenlicht. – Controleer bij oplevering van het camerasysteem de beeldkwaliteit onder verschillende licht omstandigheden (‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds). – Controleer bij oplevering van het camerasysteem de beeldkwaliteit bij goed en slecht weer.
 4. Beeldschermen. Beeldschermen kunt u het beste preventief op een opvallende locatie laten plaatsen, zodat ongewenst bezoek weet dat het wordt geobserveerd.
 5. Bekijken. Zorg er voor dat de camerabeelden bekeken kunnen worden op een plek met beperkte toegang, bijvoorbeeld in het kantoor van de bedrijfsleider, keukentje of magazijn!
 6. Ooghoogte. De camera(’s) kunt u beter op ooghoogte laten installeren dan aan het plafond. Dit maakt herkennen van personen en het schatten van hun lengte en postuur eenvoudiger of laat bij de uitgang van de winkel een lengtesticker op een hoogte van circa 1.70 meter plaatsen. De camerabeelden kunnen dan bijdragen om de exacte lengte van de dader te bepalen.

Maatwerk is belangrijk

Zoals u al heeft gemerkt zijn er veel factoren die belangrijk zijn bij het plaatsen van camera’s. Wat mag wel en niet gebruikt worden met de beelden. Wij hebben ruime kennis en ervaringen met camera’s en kunnen u hierbij helpen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies gesprek voor het plaatsen van een camerasysteem.

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

4 + 1 = ?