16 tips om door slimme winkelinrichting diefstal terug te dringen

Natuurlijk is je winkelinterieur mede bepalend voor de klantbeleving, klantervaring, sfeer en de omzet. Echter een goed doordachte winkelinrichting werkt niet alleen prettig, maar helpt ook de veiligheid in uw winkel te vergroten. Door een goede winkelinrichting kan een open en lichte winkel ontstaan, waardoor je goed overzicht kunt houden en het een prettige omgeving is voor je klanten, maar ook voor het personeel. Dit helpt tegen diefstal omdat er weinig donkere hoekjes zijn. Doordat de winkel open is zie je ook de klanten binnenkomen en bij binnenkomst kan je hem of haar vriendelijk groeten. Dan weten de personen dat ze opgemerkt zijn. Dit zorgt, er mede voor, dat winkeldieven zich opgemerkt voelen en minder snel hun slag zullen slaan. Hier volgen een paar adviezen die je kunt volgen om te zorgen dat de winkel goed ingericht is.

winkelinrichting anti diefstal

16 tips om je winkel veilig in te richten

 1. Houd de winkel zo overzichtelijk mogelijk.
 2. Zorg dat je vanaf de kassa op een overzichtelijke positie staat. Zorg dat je zicht hebt op zowel de ingang als op de rest van de winkel.
 3. Laat geen scharen, messen of ander gereedschap binnen handbereik van klanten liggen, bijvoorbeeld bij de kassa.
 4. Maak de stellingen zo hoog dat je medewerkers eroverheen kunnen kijken.
 5. Verlies ook niet de eventuele uitstallingen buiten de winkel uit het oog. Winkeldiefstal vind immers niet alleen binnen plaats, maar ook buiten. Je kunt bij uitstallingen ook lege monsters of “dummies” neerleggen.
 6. Leg de waardevolle artikelen direct in het zicht van een medewerker of in afzonderlijke (afsluitbare) vitrines of voorzie deze van extra artikel beveiliging, door middel van actieve lijnbeveiliging, safer-boxen of hardtags.
 7. Zorg dat de etalage een vrij zicht biedt van buiten naar binnen, zodat voorbijgangers zien wat er in uw winkel gebeurt.
 8. Laat met opvallende stickers op de deur en de etalageruit zien dat:
  • De kluis is voorzien van tijdvertraging;
  • Camera’s waken over de veiligheid van klant en medewerker;
  • De kassa’s regelmatig worden afgeroomd.
 9. Plaats wegwijzers en promotiemateriaal zodanig dat ze niet het zicht op het winkelend publiek ontnemen.
 10. Zet schappen zodanig neer dat dieven zich er niet achter kunnen verbergen.
 11. Een winkelbel, is een handige hulpmiddel als u achter in uw winkel bezig bent en geen goed zicht hebt op de deur.
 12. Belichting en verlichting is ook erg belangrijk. Zo creëer je een open sfeer en voelen mensen zich veiliger (of minder veilig als ze iets kwaads van plan zijn). Verlicht niet alleen de winkel maar ook de toegangsdeuren en de personeelsingang.
 13. Verzeker uzelf dat technische hulpmiddelen, zoals artikelbeveiliging, alarmknoppen en camera’s op de goede plaats hangen en zorg dat u en uw personeel weet hoe ze werken.
 14. Zorg dat de achteruitgang altijd op slot zit (ook in de zomerperiode bij hogere temperaturen).
 15. Zorg dat een medewerker kan zien wie zich achter de toegangsdeuren van de winkel of de geldtelruimte bevindt als deze is geblindeerd. Dit kan door een camera of een spionnetje te installeren.
 16. Zorg dat er een ruimte in de winkel is, bijvoorbeeld het kantoor, waar u na een aanhouding met de verdachte kunt wachten op de politie. Belangrijk is dat deze ruimte vanuit de winkel niet te zien is om zo verdere onrust te voorkomen bij zowel klanten als bij medewerkers.

Schrijf in voor de blog

In deze serie blogs deelt Acurity haar jarenlange ervaring in het voorkomen van winkelcriminaliteit en techniek en zetten wij, voor u, de belangrijkste aandachtspunten en hulpmiddelen voor u op een rij. Stuk voor stuk tips om winkelcriminaliteit te voorkomen en uw omzet te verhogen.

Schrijf u gratis in voor onze 19 tips tegen winkeldiefstal.

Deel onze ervaringen en deze handige tips met jou netwerk. Zo werken we samen aan een veilige winkel.

0 + 1 = ?