sweethearting camera tegen winkeldiefstal

Eindelijk oplossing tegen Sweethearting: winkeldiefstal door personeel

Hallucinante cijfers over winkeldiefstal door werknemers
Meer dan 220 miljoen euro! Dat is een raming van het totaalbedrag dat retailers jaarlijks derven door diefstal gepleegd door eigen personeel. Het is een hallucinant bedrag dat gedistilleerd kan worden uit cijfers van het Centre for Retail Research. In België komt zowat 27% van de gestolen goederen voor de rekening van malafide personeelsleden. Het gaat voornamelijk om kleine maar vaak dure producten die snel en discreet opgeborgen kunnen worden.

Sweethearting is niet onschuldig
De stelende personeelsleden worden alsmaar creatiever om de pakkans te verkleinen. Zo is het fenomeen “sweethearting” een heuse plaag. Sweethearting staat voor het stelen van goederen met de hulp van vrienden of familieleden. Vaak doen deze mensen zich voor als klant en worden goederen na het ontdoen van de beveiligingstags aan de kassa niet of tegen een sterk verlaagde prijs afgerekend. Vooral de omvang van deze fraude is schrikbarend: Een stelende klant kost de retailer gemiddeld 114 euro. Als een werknemer iets ontvreemdt, dan loopt de derving doorgaans op tot 1.760 euro.
 
Preventie in Nederland
In Nederland werd de stichting FAD (Fraude Aanpak Detailhandel) in het leven geroepen. Steeds meer winkeliers controleren in het waarschuwingsregister of een sollicitant in het verleden is ontslagen bij een ander winkelbedrijf in verband met fraude. De 830 winkelondernemingen aangesloten bij de stichting screenden vorig jaar 232.000 sollicitanten. In België is het juridisch nog niet mogelijk om een database aan te leggen met frauderende werknemers. Toch bestaat er een performante manier om het hoofd te bieden aan diefstal door personeel.

Een échte performante oplossing
Sweethearting kan tegengehouden worden door een “slimme” camera te plaatsen aan de kassa. De nieuwe generatie CCTV software laat het toe in te zoomen op het kassaticket en tegelijk vast te leggen welke goederen er in de boodschappentas verdwijnen. Door beide beelden automatisch te koppelen wordt de kans op sweethearting drastisch verkleind. De beelden worden ook bewaard zodat de retailer (retro)actief fraude kan opsporen op pc of tablet.
 
Herkent u dit probleem en wenst u meer informatie over performante winkelbeveiligingssystemen, neem dan contact op met Acurity op 020 3 988 937  of surf naar www.acurity.nl

Camera tegen sweethearting toont ook detail van kassaticket